insula-chorao

Insula Chorao

În amonte de Panaji, aproape de vechiul oraş istoric Goa, insula Chorao stă între apele largi şi liniştite ale râurilor Mandovi şi Mapusa. Numele ei sanscrit, Chuddamani, înseamnă „cel mai frumos diamant”. Este un loc tihnit şi bogat, cu mangrove şi câmpuri fertile, cu canale navigabile şi diguri de protecţie.

Râul Mandovi este parţial mareic, iar amestecul de ape dulci şi sărate face din insulă un spaţiu minunat pentru păsări de apă, unele migratoare – regiunea de sud-vest este un important sanctuar de păsări. Din păcate, traficul riveran îi erodează ţărmurile fragile.

Într-o anumită măsură, insula a fost salvată datorită opririi lucrărilor la un pod extrem de scump, iar faptul că singura ei legătură cu continentul e asigurată de feribot a împiedicat urbanizarea.

Se spune că acesta a fost un loc de studiu, cu o universitate sanscrită, cu sute de ani înainte de sosirea portughezilor. În secolul XVI, aceştia au rebotezat insula şi au creştinat-o.

sf-bartolomeu-chorao

Biserica Sf. Bartholomeu

Era un loc atât de plăcut, încât s-au construit o mulţime de case elegante, cu grădini frumoase, pentru domnii care veniseră să lucreze în aglomeratul Panaji, şi aşa a primit porecla de „Insula Nobililor”. Dar, ca şi vechiul Goa, a fost depopulată de epidemii, iar din moştenirea portugheză s-au păstrat două biserici şi silueta vechiului Goa, peste râu.

Templele hinduse au fost reconstruite în secolul XX şi hinduşii sunt acum majoritari. Insularii pescuiesc, cultivă nuci caju şi produc un lichior numit Fenny. Majoritatea clădirilor coloniale zac acum în ruine acoperite de muşchi şi iederă.

POPULAŢIE

18 500 (2004)

CÂND SĂ TE DUCI

Noiembrie-martie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul de la Ribander sau Pomburpa; pe pod de la Bicholim.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Sanctuarul de păsări Dr. Salim Ali -poţi vedea multe specii, inclusiv bâtlani cenuşii şi violet şi migratorul cocor siberian, dacă faci o excursie cu barca printre mangrove.
  • Biserica Sf. Bartholomeu, construită în secolul XVI.
  • Insula vecină, Divar – un loc important pentru pelerinii hinduşi.

TREBUIE SĂ ŞTII

În marele seminar iezuit, acum în ruine, a stat odată patriarhul Ethiopiei.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.