insula-diu

Insula Diu

Diu este o fostă posesiune portugheză preluată de India în 1961 şi guvernată acum de la Delhi. Este o insulă mică – numai 42 km2 -aflată în largul coastelor sudice ale peninsulei Kathiawar din Gujarat şi legată de continent prin două poduri.

Diu a păstrat o atmosferă portugheză distinctă; în oraşul vechi sunt străzi înguste şi multe clădiri publice sau private în stil lusitan. Dintre biserici, numai una – Sf. Pavel – mai este folosită la slujbe;

Sf. Francisc este acum spital, iar Sf. Toma este muzeu şi casă de oaspeţi.

Musulmanii, hinduşii şi creştinii au reuşit să coexiste fără mari probleme; alcoolul ieftin şi uşor de procurat, precum şi clima uscată din Gujarat i-au adus insulei reputaţia unui loc plin de viaţă printre turiştii indieni.

Coastele de nord şi de sud sunt foarte diferite – prima are în general mlaştini şi sărături (la începutul primăverii poţi vedea aici flamingi şi alte păsări de apă), iar cea din urmă are faleze de calcar, insuliţe şi plaje de nisip.

portul-pescaresc-vanakbori

Portul pescăresc Vanakbori

Cea mai populară dintre plaje este la Nagoa – o staţiune preferată de excursioniştii indieni de o zi şi de pasionaţii de sporturi de apă; ceva mai la vest se află o staţiune mai occidentalizată, Sunset Point. Pentru cei interesaţi de aspectele tradiţionale ale vieţii din satele indiene de pescari, Vanakbori, în capătul de vest al insulei, are multe de oferit.

În general, Diu este un loc retras şi plăcut – cele mai populare activităţi turistice sunt plimbările pe jos sau cu bicicleta şi înotul.

POPULAŢIE

44 215 (2015)

CÂND SĂ TE DUCI

Mai-septembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul de la Mumbai până pe aeroportul din Diu; cu maşina sau cu trenul de pe continent.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Muzeul Scoicilor, în apropierea plajei Ngoa – peste 2 500 de cochilii colecţionate de căpitanul Fulbaria în 42 de ani.
  • Fortul portughez – cea mai mare parte a construcţiei a fost ridicată între 1546-1650; acum este abandonat, dar încă are o frumoasă colecţie de tunuri, ghiulele şi papagali.
  • Fortim-do-Mar – fostă închisoare, chiar în largul insulei. Nu se vizitează, dar poţi s-o vezi pe dinafară dacă închiriezi o barcă pescărească.

TREBUIE SĂ ŞTII

Palmierii ţepoşi din jurul plajei Nagoa sunt copaci hoka aduşi din Africa în urmă cu 400 de ani – nu mai există nicăieri în India.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.