Insula Majuli

Insula Majuli se află pe fluviul Brahmaputra, în Assam. Odinioară era cea mai mare insulă de râu din lume, dar în fiecare an musonul îi erodează tot mai mult ţărmurile şi, deşi este încă mare – circa 1 440 km2 -, insula se micşorează într-un ritm îngrijorător.

Formată în 1750, după o inundaţie în urma căreia fluviul s-a divizat, este o zonă plată, mlăştinoasă şi liniştită, cu şesuri cultivate cu orez, cu smârcuri, râuri şi lacuri, habitat pentru multe păsări migratoare rare.

În mod tradiţional, insularii – mai multe grupuri tribale -îşi reconstruiesc cu entuziasm casele de bambus şi pământ după fiecare sezon musonic, dar în ultimii ani s-au pierdut mai multe sate. Ar trebui să sperăm că autorităţile vor lua măsurile necesare ca această locaţie unică să nu dispară cu totul.

feribot-brahmaputra

Feribot navigând pe fluviul Brahmaputra

Majuli este faimoasă pentru satras – mănăstiri hinduse fondate în secolul XV de filosoful Srimanta Sankardeva, care susţinea sistemul castelor şi idolatria. Acum sătenii se întâlnesc în sălile mari de rugăciune şi îl cinstesc pe Vishnu cu muzică, dans şi poezie.

Mai supravieţuiesc 20 dintre cele 65 de satras; în afară de statutul lor de loc de veneraţie, ele sunt importante şi ca depozitare de comori culturale – fiecare mănăstire este specializată într-un anumit gen de artă. Principalele aşezări şi satras sunt Kamalabari, unde este un centru de studiu, şi Garamur, specializată în arme străvechi.

Insularii prietenoşi cresc animale, pescuiesc şi construiesc bărci. Femeile sunt faimoase pentru ţesăturile lor superbe şi pentru vasele frumoase de ceramică. Iar insula în sine este renumită pentru varietatea de soiuri de orez cultivate aici.

POPULAŢIE

140 000 (2001)

CÂND SĂ TE DUCI

Noiembrie-aprilie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul de la Jorhat.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Vizitarea satras – unele sunt specializate în dansuri şi muzică (Bengenaati), în bijuterii şi artizanat (Auniati) sau în fabricarea măştilor (Shamaguri).
  • Ras Purnima, festivalul de trei zile care are loc în octombrie/noiembrie.
  • Muzeul tribului Angammi de la Auniati -vechi manuscrise şi artefacte.
  • Observarea păsărilor.
  • Studierea filosofiei neovalshavite la una dintre satras. Poţi să rămâi mai mult dacă eşti interesat.
  • Apusurile spectaculoase de pe fluviul Brahmaputra.

TREBUIE SĂ ŞTII

Pe insula Majuli se cultivă o sută de soiuri de orez.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.