nosy-boraha

Insula Nosy Boraha

Cunoscută şi după numele franţuzesc, mai romantic, de île Sainte Marie, Nosy Boraha este situată în largul coastelor de nord-est ale Madagascarului şi este fosta ascunzătoare a piraţilor care au trăit în oraşul din golful insulei, Ambodifotatra.

Cimitirul lor există şi azi, iar în apele din jurul insulei se găsesc epave a numeroase corăbii din lemn, din secolele XVII şi XVIII, despre care se spune că le-ar fi aparţinut. Insula are 60 km lungime şi mai puţin de 10 km lăţime, e înconjurată de plaje nisipoase străjuite de palmieri şi protejate de recife de corali. Interiorul ei este verde şi deluros.

Aceste calităţi au făcut din Nosy Boraha principala destinaţie turistică din Madagascar, dar, din fericire, încă nu a fost distrusă de mercantilism. Turiştii se pot bucura aici de ingredientele esenţiale ale oricărei staţiuni de vacanţă din Oceanul Indian – temperaturi fierbinţi, tropicale, locuri de cazare discrete, pe malul apei, plaje superbe şi sporturile de apă obişnuite: înot, snorkeling şi scufundări în recif.

ponton-ce-conduce-catre-o-plaja-splendida-a-insulei

Ponton ce conduce către umbra palmierilor de pe plajă

În plus, aici şi interiorul e accesibil, iar pădurea tropicală îţi oferă şansa de a admira bogata varietate a florei şi faunei locale. În plus, este unul dintre cele mai bune locuri din hune pentru observarea balenelor – balenele cu cocoaşă sar prin canalul dintre Nosy Boraha şi continent în timpul aglomeratului sezon de împerechere (iulie-septembrie).

Cei care închiriază o bicicletă se pot bucura nu numai de frumuseţea naturală a insulei, ci pot observa cum relaxaţii locuitori ai insulei îşi îmbogăţesc viaţa cu evenimente de familie şi sociale tradiţionale în care invocă spiritele venerate ale strămoşilor.

POPULAŢIE

60 000 (estimare 2007).

CÂND SĂ TE DUCI

Nu în mijlocul verii (decembrie-februarie), când este neplăcut de cald şi de umed.

CUM AJUNGI ACOLO

Există curse interne de avion din aproape toate oraşele mari ale ţării; cu barca de la Manompana sau Soanierana-ivongo, pe continent.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Pădurea Ambodena, plină de animale sălbatice, inclusiv lemuri, o uriaşă varietate de păsări, şopârle gecko, cameleoni şi broaşte de copac.
  • Ţestoasele marine care îţi fac cuib pe plaja de la Cocoteraie, unde acum sătenii fac bani păzind cuiburile ca să le prezinte turiştilor.
  • Pădurea primitivă de la tkalalao, remarcabilă pentru nenumăratele specii de orhidee, printre care şi soiul de orhidee mare „Regina Madagascarului”.
  • O noapte într-o cabană din sanctuarele de animale sălbatice, unde împreună cu un ghid le poţi urmări activităţile.

TREBUIE SĂ ŞTII

Porecla insulei Nosy Boraha este „insula parfumată”, pentru că aici cresc din abundenţă cafea, cacao, scorţişoară şi vanilie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.