Insula Reunion

Nu toată lumea ştie asta, dar Reunion face parte din Uniunea Europeană, fiind unul dintre departamentele de peste mări ale Franţei, parte integrantă a acesteia. Aşadar este una dintre cele 26 de regiuni ale Republicii Franceze, cu acelaşi statut ca al celor de pe continentul european.

Cum Reunion se află pe acelaşi fus orar cu estul Europei, prima tranzacţie în euro s-a făcut aici, în 2002 – o pungă de litche vândută cu 1 euro în piaţa Saint-Denis.

Această insulă tropicală se află în Oceanul Indian, la 200 km sud-vest de Mauritius. Britanicii au cucerit Insulele Mascarene chiar de la începutul secolului XVIII, dar ulterior Reunion a fost cedată francezilor. Era nelocuită când au venit pentru prima oară europenii – portughezii, în 1513 -, dar insula de azi e bine populată şi are o economie prosperă. Are 63 km lungime şi 45 km lăţime.

cascade-marsouins-reunion

Cascade pe râul Marsouins prăbuşindu-se pe versanţii împăduriţi

Celebritatea vulcanologică a insulei vine de la faptul că – la fel ca Hawaii – este localizată pe un punct fierbinte de deasupra scoarţei terestre. Piton de la Fournaise este un vulcan alcătuit în întregime de scurgeri de lavă, care din secolul XVII şi până azi a erupt de peste o sută de ori, şi încă o mai face – cel mai recent în februarie 2017.

Piton de Neige, mai mare ca el, este un vulcan stins. Insula are un relief variat – munţi vulcanici şi câmpuri de lavă, văi dens împădurite, şesuri de coastă, ţărmuri stâncoase şi câteva plaje de nisip (alb sau negru).

Turismul este important pentru economie şi poţi găsi aici locuri de cazare tipic franţuzeşti – hoteluri, pensiuni, gîtes şi câteva staţiuni. Nu e greu să explorezi insula – există un serviciu bun de autobuze care se deplasează pe şosele asfaltate (dar pot exista blocaje de trafic în vârf de sezon). Reunion îi oferă vizitatorului o mulţime de lucruri interesante şi diverse.

POPULAŢIE

843 617 (2015).

CÂND SĂ TE DUCI

Cel mai bine ar fi să eviţi sezonul ploios (decembrie-martie).

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul – ar fi ideal (din motive pecuniare) de la Paris sau din Mauritius; cu barca din Mauritius.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Aquarium de la Reunion -pentru o splendidă prezentare a vieţii marine a insulei.
  • Trei caldere vulcanice impresionante -Cirque de Salazie, Cirque de Cilaos şi Cirque de Mafate.
  • Parcul Croc – peste 150 de crocodili iuţi care ocupă un bazin din pădure.
  • Muzeul de Istorie Naturală – găzduit în frumoasa şi vechea clădire a Consiliului Colonial din Saint-Denis.
  • Cooperative de vanilie de Bras-Panon -o privire în fascinanta producţie tradiţională de vanilie.

TREBUIE SĂ ŞTII

În 1952, aici s-au înregistrat cele mai abundente precipitaţii în 24 de ore -1 869,9 mm.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.