Insulele Comore

Acest arhipelag se află în canalul Mozambic, între Madagascar şi continentul african. Fostă posesiune franceză, împărţită în 1976 în două entităţi – Union Comoros şi Mayotte, care au decis să rămână posesiune franceză de peste mări. Ambele au o populaţie predominant musulmană.

Situaţia politică rămâne instabilă – toate insulele din Union şi-au declarat unilateral independenţa (abrogată) şi au existat numeroase tentative de lovitură de stat în Union, care revendică Mayotte.

Oricum, Union (populaţie 798 000 în 2005) şi Mayotte (populaţie 186 000 în 2007) au multe de oferit călătorului pasionat care, însă, trebuie mai întâi să se obişnuiască cu numele alternative prin care sunt cunoscute aceste locuri fascinante. Union este compusă din insulele Grand Comore (Ngazidja), Anjouan (Nzwani) şi Moheli (Mwali). Mayotte are două insule – Grand-Terre (Mahore) şi Petit-Terre (Pamanzi).

Grand Comore este cea mai mare dintre ele, un platou neregulat, ancorat între doi vulcani şi modelat de râuri de lavă. Anjouan este un platou de lavă similar, cu trei lanţuri muntoase. Moheli este cea mai mică dintre ele, cu văi şi păduri care coboară spre ţărmuri de la lanţul muntos din mijloc. Împreună acoperă o suprafaţă de 2 235 km2. Mayotte are o suprafaţă de 375 km2 şi colinele ei domoale se ridică treptat până spre munţi vulcanici.

moscheea-din-comore

Moscheea de vineri din Anjouan, Comore

Economia Insulelor Comore se bazează pe agricultura la scală redusă, creşterea de animale şi pescuit, la care se adaugă sprijinul financiar al Franţei. Turismul nu e prea dezvoltat, dar cei care vin aici vor găsi locuri decente de cazare într-un spaţiu pur, în care localnicii prietenoşi şi plini de culoare trăiesc şi acum ca odinioară.

Plajele de aici sunt printre cele mai bune din lume – există recife splendide, lagune frumoase, păduri luxuriante, lacuri vulcanice, cascade tumultuoase şi foste oraşe coloniale pitoreşti.

POPULAŢIE

985 000 (estimare)

CÂND SĂ TE DUCI

Alege vremea care îţi place – caldă, ploioasă şi umedă în noiembrie-aprilie, sau caldă, uscată, vântoasă şi rece pe timpul nopţii în perioada mai-octombrie.

CUM AJUNGI ACOLO

În Union există aeroportul Hahaya, la Moroni, pe Grand Comore, care primeşte şi curse internaţionale şi este un punct important pentru cei care vor să viziteze mai multe insule. Cu avionul până la Mayotte, de la Paris, via Reunion sau Moroni.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Capitala Anjouan – cu străzile şi aleile ei animate, vechiul palat al sultanului şi Moscheea de vineri.
  • Cascada Dziancoundre – într-o zonă de o frumuseţe deosebită, pe Anjouan.
  • Expediţie la Karthala, vulcanul activ de pe Grand Comore.
  • Parcul Marin Moheli în largul coastelor de sud, unde se împerechează balene cu cocoaşă şi cuibăresc ţestoase verzi.
  • Piaţa animată de la Dzaoudzi, pe Petit-Terre, Mayotte – viaţă insulară autentică.

TREBUIE SĂ ŞTII

Două treimi din esenţele de parfumurl ale lumii provin din Comore, extrase din flori de portocal, iasomie şi ylang-ylang.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.