Madagascar

Republica Madagascar ocupă insula cu acelaşi nume, a patra ca mărime din lume, situată în Oceanul Indian în largul coastelor de sud-est ale Africii. Are o inimă muntoasă şi un platou central, cu păduri tropicale în est şi păduri uscate şi deşerturi, la vest şi la sud. Capitala este Antananarivo (prescurtat, Tana), iar alte oraşe importante sunt Antsirabe, Mahajanga şi Toamasina.

Insula a fost anexată violent de Franţa la sfârşitul secolului XIX şi şi-a obţinut independenţa în 1960. Perioada de instabilitate politică pare să se fi încheiat şi această naţiune fascinantă pare să stea pe picioarele ei.

Lunga izolare a Madagascarului de influenţele externe a avut drept consecinţă o floră şi faună unice, cu multe plante şi animale endemice. Din nefericire, acest ecosistem special este ameninţat de defrişări excesive şi de agricultură. O conştientizare târzie a acestor distrugeri ireversibile a insuflat un oarecare entuziasm pentru conservare, aşa că pare să existe o speranţă pentru viitor.

madagascar-case

Aglomeraţie de case ale localnicilor insulei

Mai e şi o dimensiune economică importantă, pentru că ecoturismul este în plină dezvoltare, iar Madagascarul are mai mult potenţial decât multe alte locuri. Printre atracţiile unice se numără lemurul, fossa cu aspect de mangustă şi trei familii endemice de păsări, dar mai ai multe de văzut – insula este habitat pentru 5% din speciile de plante şi animale ale lumii.

Turismul nu a fost o prioritate într-o ţară care depinde în mare parte de agricultură, pescuit şi exploatarea lemnului. Infrastructura e slabă – există o singură şosea de la Tana spre coasta de sud-vest. Vizitatorii aventuroşi fac turul insulei pe bicicletă sau închiriază un iaht cu un ghid local, ca să exploreze memorabila linie de coastă. Poţi lua şi o cursă internă de avion către oraşul ales ca destinaţie, iar de acolo să vizitezi anumite locuri cu autobuzul sau cu taxiul.

POPULAŢIE

22 920 000 (2013)

CÂND SĂ TE DUCI

În sezonul uscat şi mai rece, mai-octombrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până pe insulă; cu feribotul din Mauritius; Air Madagascar operează pe diverse curse interne.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Parcul Naţional Ranomafana – pădure tropicală bogată, plină de animale, printre care o mulţime de lemuri (e nevoie de permis).
  • O călătorie cu trenul de la Fianarantsoa la Manakara (dacă circulă!), pentru peisaje pitoreşti.
  • Zona liniştită de coastă de lângă satele Ifaty, Mangilly şi Mandio Rano, pentru plaje frumoase, recife de corali şi observare a balenelor, în sezon (iulie şi august).
  • Dealul Regal Ambohimanga, un important complex istoric în care se află un oraş regal şi un loc de înmormântare, complex înscris acum în Patrimoniul Mondial UNESCO.
  • Parcul Naţional isalo, în apropiere de Ranohira, unde platoul central pare că explodează în spectaculoase faleze de gresie şi defileuri abrupte (ai nevoie de un ghid local şi de permis).
  • Insula-staţiune Nosy Be, pentru cine vrea o vacanţă pe o plajă tropicală convenţională şi/sau oportunităţi excepţionale de scufundări.
  • Canalul Pangalanes, o serie fabuloasă de lacuri naturale şi artificiale, paralele cu marea, în „Grădina Madagascarului” (pe coasta de est).

TREBUIE SĂ ŞTII

În zonele rurale trebuie să ai grijă la nenumăratele fady (tabuuri), care diferă de la o zonă la alta – de exemplu, nu ai voie să mănânci anumite alimente, să porţi anumite haine sau anumite culori, să te scalzi într-un anumit lac sau râu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.