insula-mauritius

Mauritius

Parte a Insulelor Mascarene, Republica Mauritius se află în apele Oceanului Indian, în largul coastelor africane, la 900 km de Madagascar. Republica are în componenţă cinci insule – St. Brandon, Rodrigues, două insule Agalega şi Mauritius.

Cea din urmă a fost o insulă iniţial nelocuită, dar a fost botezată de olandezi, care au şi colonizat-o, însă în 1715 a fost cucerită de francezi. Ei au rede-numit-o île de France şi au pus bazele unei economii prospere bazate pe producţia de zahăr. În 1810 a fost cucerită de britanici, care au revenit la denumirea ei originală.

Independenţa şi-a obţinut-o în 1968 şi acest stat Commonwealth are acum o democraţie stabilă şi unul dintre cele mai mari venituri per capita din Africa. Vizitatorul care ajunge în Port Louis găseşte un oraş sofisticat, cu clădiri mai înalte sau mai mici, care poate fi confundat uşor cu zona centrală a unui mic oraş american… dacă nu ar fi aşezarea lui – lângă apele azurii ale Oceanului Indian, înconjurat de vegetaţie tropicală luxuriantă.

Dacă până acum producţia de zahăr şi serviciile financiare off-shore reprezentau pilonii economiei, acum turismul a devenit un sector important.

mauritius-golf-albastru

Vedere aeriană a Golfului Albastru, cu bancurile lui de nisip

Efortul de a atrage aici vizitatori a fost încununat de succes şi poate nici n-ar mai fi fost nevoie de statutul de duty-free pe care l-a adoptat. Mauritius este cea mai accesibilă insulă din Oceanul Indian, cu plaje splendide şi ape limpezi precum cristalul.

Oricât de importante ar fi însă aceste ingrediente tropicale pentru o destinaţie de vacanţă, Mauritius are şi oameni prietenoşi şi un amestec cultural plin de viaţă, care îţi va lăsa o impresie de neuitat.

Practic, în fiecare săptămână este câte o fiesta sau un festival, iar bucătăria locală este ademenitoare. Mark Twain spunea că Mauritius a existat înainte de apariţia raiului, iar raiul a fost creat după modelul insulei.

POPULAŢIE

1 348 240 (estimare 2016).

CÂND SĂ TE DUCI

Temperatura este ridicată tot timpul anului, dar vânturile fac ca umiditatea să nu fie prea mare. Cel mai cald e în mai-noiembrie, iar în ianuarie şi februarie îşi fac apariţia cicloanele.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul din diverse oraşe europene (mai ales din Franţa) sau africane.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Parcul Naţional Black River Gorges -o regiune de o frumuseţe naturală deosebită, unde ajungi pe singurul drum de munte de pe insulă.
  • Curepipe – în mijlocul unei zone înalte, seamănă cu un vechi oraş-piaţă englezesc.
  • Staţiunea Grand Bay – pentru viaţă de noapte.
  • Colorata piaţă Flacq, din estul insulei – cele mai bune produse locale şi obiecte de artizanat.
  • Ruinele olandeze de la Vieux Grand Port – cea mai veche aşezare de pe insulă, din secolul XVII.
  • Chamarel – un peisaj extraordinar, plin de culoare, datorat diferitelor tipuri de cenuşă vulcanică, în mijlocul căruia se află mai multe cascade.

TREBUIE SĂ ŞTII

Mauritius a fost singurul habitat cunoscut al păsării dodo.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.