sri-lanka

Sri Lanka

Perla Oceanului Indian se află la numai 31 km în sudul coastelor Indiei. Numele ei modern vine din străvechile epopei sanscrite Mahabharata şi Ramayana, şi înseamnă „tărâmul magnific”.

Principala caracteristică a ei este intensitatea – de culoare, de frumuseţe, de credinţă religioasă, de devotament sectar şi de afecţiune – o sursă de inspiraţie pentru oricine ajunge acolo.

Primii veniţi sunt acum legendă; cronica Mahawamsa, de acum 2 500 de ani, vorbeşte despre sosirea „sinhala” („rasa leilor”); de atunci, istoria insulei a fost alcătuită dintr-o serie de regate schimbătoare, care au lăsat comori de ruine şi literatură şi o încrengătură relaţională pe care viaţa politică de azi încă încearcă să o descifreze.

Când ajungi în triunghiul cultural din Sri Lanka, format de Anuradhapura, Polonnaruwa şi Dambulla/Sigiriya, o să vezi gloriile arhitecturale ale trecutului, dar şi o istorie vie. Sunt situri religioase active, nu decoruri de film sub lumina reflectoarelor.

elefanti-indieni-sri-lanka-pinnawala

Elefanţi indieni aflaţi în grija Orfelinatului de elefanţi Pinnawala

În orice moment al anului poţi să leneveşti pe plaje imaculate sau să te răcoreşti în munţi. Colombo, capitala, este un oraş modern haotic şi o sinteză potrivită între cultura indigenă şi influenţele aduse de culturile portugheză, olandeză sau britanică.

Plajele tropicale se întind spre nord, către animatul Negambo, o comunitate pescărească tipică, iar la sud, printr-un lanţ de arce roz şi albe, către crescătoriile de ţestoase (Indurwa), sculptorii de măşti (Ambalangoda) şi recifele de corali de la Hikkaduwa.

Du-te în Parcul Naţional Yala West, o pădure tropicală plină de elefanţi, leoparzi, bivoli, maimuţe, crocodili, căprioare, leneşi şi o galaxie întreagă de păsări, ca să ajungi la luxoasa staţiune montană de pe marginea lacului Kandy.

Este centrul spiritual din Sri Lanka, iar paradele spectaculoase de dansatori frenetici, de oameni care merg prin foc şi toboşari bubuitori sunt semnalul pentru rugăciune.

POPULAŢIE

20 480 000 (2013)

CÂND SĂ TE DUCI

Decembrie-martie pe coastele de sud şi de vest şi în ţinutul muntos; mai-septembrie pe coasta de est.

În altă perioadă, ploile nu sunt constante şi vei găsi mereu o plajă. Du-te în august, pentru Kandy Esala Perahera, un strălucitor festival de zece zile în onoarea dintelui sacru al lui Buddha, sau pentru festivalul Kataragama.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Colombo.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Festivalul Kataragama, în munţii din sud-est, în august – zeci de mii de hinduşi, budişti şi musulmani vin în pelerinaj la unul dintre cele mai importante locuri sacre din Sri Lanka.
  • Grădinile acvatice şi palatul regal din fortăreaţa de piatră construită în secolul V, în Sigiriya; templul din peştera înaltă de 200 m, de la Dambulla, la 19 km, construit în secolul I – peşterile aurite adăpostesc o suprafaţă de 6 000 m2 de picturi murale budiste.
  • Răsăritul la World’s End – o prăpastie verticală, adâncă de 700 m, la marginea Parcului Naţional Horton Plains, un platou alpin verde la 2 000 m, plin de păsări şi animale sălbatice.
  • Orfelinatul de elefanţi Pinnawala şi Rezervaţia Naturală Hakgala, în mijlocul unor păduri dense şi al plantaţiilor de ceai de la Nuwara Eliya.
  • Anuradhapura, capitală timp de 1 300 de ani, până în secolul X; aici se află cel mai bătrân copac din lume, sacrul copac Bodhi, vechi de 2 000 de ani, adus pe insulă de sora lui Mahinda odată cu
  • Unul dintre cele şapte situri de pe insulă înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO.

TREBUIE SĂ ŞTII

Rabana este o uriaşă tobă rotundă, folosită (în general, de femeile din sate) la sărbători şi festivaluri pentru a transmite mesaje la distanţă – este un element esenţial pentru culorile strălucitoare şi sunetele străvechiului folclor srilankez.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.