Hainan este Hawaii-ul Chinei. Este pe aceeaşi latitudine, cu o economie agricolă bine dezvoltată, drumuri şi infrastructură. Cea mai mică provincie din China este separată de Guandong printr-o strâmtoare îngustă, de 1,5 km, între golful Tonkin şi Marea Chinei de Sud.
Ca şi pe Hawaii, cultura indigenă a fost aproape înecată în istorie, dar, cu toate că are o mare densitate a populaţiei, nu a fost intens industrializată. Aici sunt plaje, dealuri, păduri, animale sălbatice şi serviciile indispensabile pentru o staţiune de vacanţă – deja a devenit populară printre turiştii chinezi.
Pentru vizitatorii străini, Hainan este specială pentru amprenta chinezească pe care o au activităţi altfel obişnuite; noul centru de lansare spaţială al Chinei este construit aici, nu departe de templele şi palatele dinastiilor Tang (618-917) şi Song (960-1279).

Hainan este insula tropicală a Chinei
În zona centrală înaltă, descendenţii populaţiilor li, miao şi han poartă veşminte tribale, iar poezia chineză veche (scrisă pe stânci de-a lungul drumurilor!) omagiază frumuseţea cascadelor, a prăpăstiilor şi a pădurilor bogate, pline de sporovăială maimuţelor, dar şi câmpuri cu cocotieri, bananieri, arbori de piper şi fructe. Este locul unde poţi să cânţi şi să dansezi la festivalul anual al „stropirii cu apă“ şi să mănânci (să bei?) lapte copt.
Sanya, al doilea oraş ca mărime din Hainan, în sudul insulei, este sufletul plajelor estivale şi punctul central al turismului. Xiao Dongtian, în apele golfului Yazhou, din vest, este deosebit de frumos, cu locuri superbe care poartă nume precum „Marile piersici celeste“, „Broasca râioasă celestă care se uită la lună“ sau „Broaştele care copulează“, dar şi cu plaje obişnuite şi hoteluri în zone rurale.
Hainan încearcă să intre în turismul internaţional fără să renunţe la vechile tradiţii, respectând strămoşii, istoria, miturile şi legendele despre lume. Pare destul de ciudat, dar deocamdată are succes.
POPULAŢIE
8 200 000 (2004).
CÂND SĂ AJUNGI ACOLO
Oricând.
CUM AJUNGI ACOLO
Cu avionul din China continentală, Hong Kong, Singapore sau Japonia până la Haikou (în nord) sau Sanya (în sud); cu trenul sau feribotul de trenuri de la Guangzhou, în Guandong, până la Haikou; cu vaporul din diverse porturi chinezeşti până la Haikou sau Sanya.
PUNCTE DE ATRACŢIE
- Pădurea de piatră şi peisajul de coastă din Tianyahaijiao („sfârşitul cerului şi colţul mării”), unde exilaţii din timpul străvechilor dinastii feudale îşi plângeau soarta în izolare.
- Satul Naţional Chinezesc din Hainan, în apropiere de „oraşul de jad” Tong Zha, la poalele versantului sudic al muntelui Cinci Degete – o colecţie de sate populare din sudul Chinei, cu stilul folcloric original, muzică, dansuri şi cântece specifice zonei.
- Falezele, plajele, recifele de coral şi insulele Yalong wan (golful Dragonul Semilunii). Frumuseţea şi cultura interesantă sunt ameninţate de planurile de dezvoltare, care prevăd construirea de săli de conferinţe şi alte obiective turistice intruzive pe plaja lungă de 7 km.
- Gibonii de Hainan, care se numără printre cele mai ameninţate primate din lume, în rezervaţia Bawangling.
- izvoarele termale de la Guantang, reprezentative pentru cele care se găsesc în Hainan.
- Cele cinci tunuri mari din fortul Barbette din Xiuying, construit în 1891 pentru apărarea părţii de sud-est a ţării, în timpul războiului sino-francez.