Insula Iriomote

Cu numai 20 km lungime şi 15 km lăţime, infrastructura insulei Iriomote se limitează la o singură şosea de coastă ce se întinde între micile sate din nord şi sud. 80% din suprafaţa insulei se află sub protecţia statului şi o treime din ea face parte din Parcul Naţional Iriomote, în care mai intră cel mai mare recif de corali din Japonia, din laguna aflată între Iriomote şi vecina ei, Ishigaki.

Ambele fac parte din grupul de insule Yaeyama, cele mai sudice din arhipelagul Ryokyu. Iriomote este acoperită de junglă tropicală deasă şi de mlaştini cu mangrove şi pe toată suprafaţa ei se ridică zeci de vârfuri montane de peste 420 m.

Ploaia care cade peste versanţii lor abrupţi alimentează o reţea de izvoare şi râuri; pe cele mai lungi (Nakamagawa şi Urauchigawa, care are 17,5 km) poţi să le explorezi cu barca, singur sau într-o excursie cu ghid.

Insula are şapte specii de mangrovă, printre care şi copacul Sakishimasuou, despre care se spune că este cel mai mare şi cel mai vechi din Japonia.

cascada-mariyudo

Splendida cascadă Mariyudo

La scurtă distanţă de Urauchi ajungi mai întâi la superba cascadă Mariyudo (stânca Gunkan-Iwa, aflată în avalul apelor calme, este cunoscută drept „locul unde stau zeii“), apoi la Kampire, cu praguri atât de repezi încât deasupra apelor se face un văl spectaculos de ceaţă.

Te afli într-o zonă-tampon – un teritoriu cu adevărat virgin, de 30 km2, unde este interzisă orice intervenţie umană.

Este singurul loc în care vei vedea pisica sălbatică Iriomote, una dintre cele mai ameninţate specii din lume. Arată amăgitor de blândă, ca o pisică mare de casă, dar are atitudinea unui leopard – cea mai apropiată rudă a ei. Vizitatorii dispuşi să ajungă într-un loc atât de îndepărtat vor descoperi un mediu terestru şi marin rar şi pur.

POPULAŢIE

2 251 (2006).

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând. Du-te în februarie, pentru maratonul Yamaneko, sau în noiembrie, pentru festivalul Shitsumatsuri.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul de pe insulele japoneze mari sau din Taiwan, prin Okinawa, până la Ishigaki, apoi cu barca până la Funaura sau Uehara.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Urmăreşte pisica sălbatică Iriomote în direct pe camerele de supraveghere din Centrul pentru Viaţa Sălbatică Iriomote.
  • Să pleci în zori, cu o barcă sau o canoe, pentru a observa ciclul de viaţă care se desfăşoară printre copacii Sagaribana, de pe malul râurilor.
  • În timpul nopţii se deschid florile de Sagaribana, aerul se umple de un parfum dulce şi intens, iar la răsăritul soarelui cad în apă. Florile pufoase, roz şi albe, sunt deosebit de frumoase şi exotice prin numărul lor – s-a scris multă poezie japoneză despre ele.
  • Festivalul Shitsumatsuri, o serie de serbări cu ritualuri Yaeyama pentru întâmpinarea zeilor Mayungana – discursuri, dueluri, întreceri cu barca, cântece în cor şi dansuri frenetice, toate în costume tradiţionale şi exclusiv pe plajă.
  • Flora de coastă şi marile colonii de păsări marine de pe falezele abrupte ale insulei Nakanougan, din apropiere. Numai rezidenţii comunităţii tradiţionale Ryokyu pot debarca pe insulă.

TREBUIE SĂ ŞTII

Petrecerea de după maratonul Yamaneko începe cu o degustare de sashimi din două bărci pline şi se încheie cu un dans general.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.