insula-miyako

Insula Miyako

La circa 300 km sud-vest de Okinawa se află un platou jos care pluteşte pe ape albastre şi transparente. E Miyako, piesa centrală din micul arhipelag cu acelaşi nume şi a recifelor de corali ridicaţi de pe fundul mării cu mii de ani în urmă.

Celebritatea Miyako a fost adusă de splendidele ei plaje de nisip alb, de terenurile de golf şi de scufundările în recif. Două poduri lungi leagă Miyako de două insule satelit, mai mici, iar în acest fel recifele de corali şi viaţa marină sunt mai accesibile. Insularii se mândresc pe bună dreptate că insula lor este o destinaţie turistică de top.

Majoritatea turiştilor ignoră cultura indigenă, variantă derivată din străvechiul regat Ryukyu, cu centrul în Okinawa. Peste 15 000 de localnici vorbesc miyako, un dialect ryukyuan, iar patru dintre insulele satelit învecinate au propriul dialect.

relieful-stancos-ofera-un-peisaj-aparte-insulei

Relieful stâncos oferă un peisaj aparte insulei

Pe insulă au supravieţuit 15 situri Gusuku – altare închinate unei istorii sacre şi unui mod de viaţă care rămâne necunoscut amatorilor de plajă. De-a lungul anului, fiecare district îşi îndeplineşte propriile ritualuri.

Districtul Shimariji are un ritual, Pantu, în cadrul căruia trei bărbaţi mânjiţi cu noroi şi acoperiţi cu iarbă poartă nişte beţe şi au feţele acoperite de măşti groteşti. Ei îi reprezintă pe zei şi aleargă după oameni să-i stropească cu noroi.

Dacă eşti prins şi mânjit cu noroi, ţi se garantează un an de protecţie din partea zeilor. Districtul Karimata are ritualul Uyagan, un fel de sărbătoare a recoltei. Pe terenurile cultivate cu trestie de zahăr, care încă nu au fost acaparate de turism, aceste ritualuri reprezintă faţa publică a sufletului cultural din Miyako şi are o frumuseţe rară şi profundă.

POPULAŢIE

55 914 (2006)

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul de la Naha (Okinawa), Haneda sau Kansai.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Scufundări în reciful Tori-ike, în apele insulei Shimoji.
  • Explorarea capului de insulă Higashi-hennazaki, lung de 2 km şi lat de 140-200 m, punctul estic extrem al insulei, unde este şi un far.
  • Panorama de 360°, de la răsăritul soarelui, i-a asigurat un loc în top 100 locuri frumoase din Japonia.
  • Replica feericului castel german Marksburg, din Satul Cultural German Ueno – un fel de parc tematic construit în 1993, care comemorează salvarea unor marinari germani naufragiaţi în 1873 (o poveste care din 1937 se găseşte în toate manualele şcolare din Japonia).Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.