taketomi-insula

Insula Taketomi

Insulele Yaeyama fac parte din prefectura Okinawa, din sud-vestul Japoniei, dar sunt atât de îndepărtate încât mai aproape e Taiwanul decât insula Okinawa. Taketomi este una dintre cele mai mici insule din grup.

O nestemată verde, rotundă, de 6,32 km2, la zece minute de mers cu barca din insula Ishigaki. Cu mult înainte de a ajunge aici ştii că urmează să vizitezi un sat tradiţional ryukyu, bine conservat, întreţinut frumos şi locuit – un fel de chintesenţă a Japoniei. Dar nimic nu te pregăteşte pentru senzaţia de călătorie în timp pe care o ai când ajungi.

Singurul sat de aici are case în stil vechi, cu un singur nivel, acoperişuri de ţiglă roşie, ziduri de piatră şi shiisaa, statuia leului-talisman aşezat la uşă pentru alungarea spiritelor rele. Aleile dintre case sunt din nisip alb, imaculat, străjuite de ziduri albe de piatră desupra cărora cresc flori şi copaci.

ponton-plaja-taketomi

De pe acest ponton poţi înţelege perfect grandoarea oceanului

Totul e simbolic şi totul e reprezentativ pentru stilul clasic din prefectura Okinawa. Desigur, sunt multe reguli care trebuie respectate ca locul să rămână aşa, dar locuitorii, care provin din familii rezidente aici de secole, nu se abat de la ele.

Taketomi face parte din Parcul Naţional Iriomote, împreună cu apele din jurul insulei. Vizitatorii pot închiria o bicicletă cu care să facă turul insulei, dar cei mai mulţi preferă carul tras de boi sau plimbările pe jos pe plajele frumoase, unde poţi face nişte partide minunate de înot sau snorkeling.

Câteva case servesc drept minshuku – un fel de pensiune tradiţională asemănătoare cu ryokan, în care camerele, baia sau saltelele sunt absolut autentice. Cu adevărat uimitor e că niciodată nu ai sentimentul că Taketomi este un muzeu viu – pentru că nu e. Este perfect autentic, una dintre adevăratele minuni ale Japoniei.

POPULAŢIE

323 (2015).

CÂND SĂ TE DUCI

Martie-August sau Decembrie (Septembrie-Octombrie este perioada taifunurilor).

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul din Okinawa sau de pe continent până pe Ishigaki; cu vaporul din Taiwan sau Nagoya până pe ishigaki; de la Ishigaki cu barca.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Limba localnicilor – toată lumea înţelege japoneza literară, dar locuitorii insulei vorbesc un dialect unic între cele vorbite pe insulele Yaeyama, derivat din dialectul vorbit în Okinawa; localnicii pronunţă „Tedun” numele insulei.
  • Sistemul de idiograme indigen, numit kaida, folosit odinioară pe insulă şi care acum nu se mai vede decât imprimat pe tricourile (frumoase) vândute ca suvenir. „Nisipul-stea” (hoshizuna) – nisip format din rămăşiţe de animale mici, care dau plajelor o nuanţă rozalie.
  • Scufundare printre recife -apa e limpede şi nepoluată.
  • Supă de şarpe şi mimiga – salată din urechi de porc, castraveţi şi oţet.

TREBUIE SĂ ŞTII

Taketomi are utaki – locuri sacre pentru venerarea zeilor, marcate cu ziduri joase de piatră inscripţionate în japoneză.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.