yaku-insula

Insula Yaku

Yaku (Yakushima) este o insulă mică, vulcanică şi rotundă, ce se ridică din Pacific până la 2 000 m, în sud-estul coastelor insulei Kyushu, la nord de Okinawa. Este unul dintre cele mai umede locuri din Japonia – plouă mai mult de jumătate din an, iar media anuală a precipitaţiilor este de 4-10 m. Datorită izolării ei, a dealurilor şi văilor abrupte şi climei aspre, insula a rămas una dintre minunile naturale japoneze.

Puţinii vizitatori care vin aici în fiecare an vor să vadă pădurea.

La altitudini cuprinse între 800-1600 m deasupra nivelului mării este o fâşie de conifere printre care se află şi cedrul Yaku – unele exemplare au şi 3 500 de ani. Cel mai mare, numit Jomon Sugi, are circumferinţa de 16,4 m şi e nevoie de opt adulţi cu braţele deschise să-l cuprindă. Copacii sunt consideraţi sacri şi fiecare are un nume – există chiar şi Meoto-Sugi (Cuplul Căsătorit), doi copaci diferiţi care au crescut împreună.

yaku-shiatani

Copaci acoperiţi de muşchi de-a lungul râului Shiratani

Cel mai bun loc din care poţi admira pădurea şi cedrii Yaku se află în pădurea Shiratani Unsuikyo. Această pădure uimitoare, aşternută cu un strat gros şi moale de muşchi, este de-a dreptul superbă şi are în ea câţiva cedri străvechi, inclusiv magnificul Yayoi Sugi. Traseul marcat te poartă pe trepte şi traverse de lemn pe lângă cascade glorioase.

Chiar şi fără aceşti copaci vechi, frumuseţea insulei e imensă – râuri calme, cascade şi uimitoare grădini tropicale. Aici sunt căprioare, macaci, dar şi câteva specii de păsări ameninţate cu dispariţia. Există locuri de cuibărit pentru ţestoasa verde şi pentru caret, ambele specii ameninţate. Ţărmul stâncos şi plajele sunt în multe părţi spectaculoase, iar flori sunt peste tot.

Insula e cunoscută şi pentru delicatele răsărituri rozalii şi apusurile roşii peste ocean. La orizont se formează nori albi, care contrastează surprinzător cu albastrul cerului, iar vârfurile verzi ale munţilor sunt învăluite de neguri şi nori de ploaie.

Oriunde te-ai uita, eşti îndemnat să faci o fotografie.

POPULAŢIE

6 947 (2005).

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul de la Kagoshima; cu feribotul de la Kagoshima sau Shimama.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Muzeul Yaku-Sugi de la Anbo – exponatele prezintă frumuseţea naturală a insulei şi istoria exploatărilor forestiere.
  • Grădina de fructe Yakushima, care datează din 1660 – o să vezi sute de pomi cu fructe tropicale şi vei gusta fructe de sezon, precum mango, papaya, guava sau carambola.
  • Grădina de banyan Shitogo Gajumaru-en – are arbori de banyan vechi de 300 de ani şi o mare varietate de plante subtropicale într-un parc frumos amenajat.
  • Cascade – cea mai frumoasă este Ooko-no-taki, cu înălţimea de 90 m, una dintre cele mai spectaculoase din Japonia. Dacă vrei s-o vezi mai de-aproape, poţi să te caţeri pe stânci şi să plonjezi în bazinul de sub ea.
  • Ţestoasele uriaşe – depun ouă pe plajele insulei, inclusiv la Nagant-inaka-hama, la miezul nopţii, din mai până în august.
  • O baie într-un izvor termal (onsen) de la malul mării – la Kaichuu sau Yudomari.

TREBUIE SĂ ŞTII

Insula a fost înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.