Administrativ fac parte din prefectura Tokyo, deşi se află la 1 000 km în sudul oraşului – sunt risipite în apele Oceanului Pacific, în sudul Insulelor Izu. Cele 30 de insule din grup sunt aranjate în trei blocuri distincte.
Arhipelagul Ogasawara este alcătuit din insulele Muko-jima, Chichi-jima şi Haha-jima. Al doilea bloc este reprezentat de insulele Iwo (Insulele Vulcanului), iar insulele Nishi-no-shima, Minani-tori-shima şi Oki-no-shima fac parte din cel de-al treilea bloc. Toată zona face parte din Parcul Naţional Ogasawara.
În secolele XIV şi XV, insulele au fost revendicate de japonezi, dar în 1827 o navă de război britanică a descoperit aceste insule nelocuite, care au rămas în posesia britanicilor până în 1876, când au fost retumate Japoniei.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, majoritatea locuitorilor au fost evacuaţi pe continent şi aici s-a stabilit o bază militară. Bătălia de la Iwo-jima, una dintre cele mai sângeroase din război, a avut loc în 1945. Insulele au fost luate de marina americană, care a permis revenirea locuitorilor cu origini occidentale.
În 1968 insulele au fost retrocedate japonezilor, şi atunci au putut reveni aici şi locuitorii niponi. Azi, aproape toţi locuitorii, inclusiv cei cu origine apuseană, sunt cetăţeni japonezi.
Insulele reprezintă vârfurile mai înalte ale unui străvechi vulcan subacvatic şi nu e de mirare că magnificele lor coaste sunt în general faleze abrupte, cu înălţimi de până la 100 m. Sunt înconjurate de splendide recife de corali şi au multe plaje frumoase. Cel mai înalt munte este pe Iwo-jima, în sud – 916 m.

Balenele cu cocoaşă oferă un spectacol unic prin săriturile lor
Cum Insulele Ogasarawa au fost mereu îndepărtate şi nu au făcut vreodată parte din continent, o bună parte din flora şi fauna de aici e unică — sunt specii diferite de la o insulă la alta, la fel ca în Galapagos.
Din acest motiv, au fost înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO. Neatinse şi nepoluate, apele care înconjoară arhipelagul fac parte din Parcul Marin Ogasawara; snorkelingul şi scufundările sunt foarte populare, pentru că vizibilitatea e foarte bună; sunt o mulţime de corali şi peşti tropicali coloraţi.
În plus, este un loc minunat pentru observarea balenelor – caşaloţi poţi vedea tot timpul anului, iar în perioada februarie-aprilie apar balene cu cocoaşă cu puii lor. În ape trăiesc multe specii de delfin şi uneori chiar poţi înota alături de delfini cu bot de sticlă sau de delfini-sfârlează.
POPULAŢIE
2 300 (2005).
CÂND SĂ TE DUCI
Oricând.
CUM AJUNGI ACOLO
Cu vaporul din Tokyo până ia Chichi-jima. Vaporul pleacă o dată pe săptămână, iar călătoria durează 25 de ore.
PUNCTE DE ATRACŢIE
- Înot cu delfini – în apele limpezi din jurul insulei poţi vedea delfini cu bot de sticlă şi delfini-sfârlează.
- Observarea balenelor – să vezi caşaloţi şi balene cu cocoaşă în habitatul lor natural. Se organizează excursii în locurile mai populate, unde sunt şanse mai mari să le vezi.
- Snorkeling şi scufundări prin recifele de corali. Viaţa marină e bogată – aici a fost filmat pentru prima oară calamarul gigant, în 2004. Lungă de circa 8 m, această creatură se găseşte numai la adâncimi mari din ocean.
TREBUIE SĂ ŞTII
Englezii numesc insulele Bonin.
Booking.com